ADP MIDI - aotu architecture sarl.ADP MIDI - aotu architecture sarl.ADP MIDI - aotu architecture sarl.ADP MIDI - aotu architecture sarl.ADP MIDI - aotu architecture sarl.

ADP MIDI. Paris CDG airport, FRANCE

ADP MIDI - aotu architecture sarl.
info program office building, freight station, parking
location Paris CDG airport, FRANCE
developer ADP / Kuehne + Nagel
architect aotu architecture office
surface 12 681m2
budget 10 million Euros
schedule construction in progress

 

desc.

The site of the ADP MIDI project is located in the Cargo zone of Charles de Gaulle Airport, near the runways, in the town of Tremblay in France. The project will be built in place of former obsolete logistics programs on two plots of respectively 31,766m2 and 6690m2 at the intersection of rue de la fille and rue du midi. The two plots are currently free of any construction.
The project consists of a large main building (180×60) which includes various programmatic elements (warehouse and offices) as well as a set of small volumes of smaller dimensions (guard rooms, technical rooms, etc.). of the architectural project is to create a coherent whole, to find a unity both in the materials, the tones and the architectural writing within the site.
The large freight hall is divided into 3 cells of approximately 3500m2 (total 10,521m2) and culminates at 12.20m at the acroterion; its platform level stands at NGF 89.53. The main volume of 180 m in length (60 m wide) is organized along a north-south axis, it is served by two truck yards:
– The first, on the east side, is accessible by trucks coming from the city entrance, located to the south-west of the site, rue de la fille. Each cell has around ten lower platforms 1.20m above the level of the platform and a ramp for vehicle access.
– The west truck yard drains the flow of trucks located in the customs area, coming from the tracks. On this side, the platforms will be level (NGF 89.51) and will open onto 2 large sectional doors per cell, i.e. 6 in total. The airside quay area is partially sheltered by a 15m deep canopy.

The organization of the offices responds to a problem of flexibility: indeed, it is possible to organize the whole in 3 lots corresponding to the 3 cells of the warehouse or on the contrary to create a single office zone in case the 3 cells would be taken by a single tenant. The office spaces are therefore organized into 2 plots, located at the junction of each of the cells. With a size of approximately 16m x 16m, these offer approximately 300m2 of SDP per level, part of the surface being located in the main volume of the freight station. The plots are organized in R + 2, the last levels being set back from the main plan of the facade on the East side, thus offering two terrace spaces accessible to users.In addition, part of the offices are installed as a ‘bridge’ on R+2, thus connecting the two plots by a space on the mezzanine over a length of approximately 60m and 7.5m deep. In this configuration, all the spaces of offices can be divided into 3 parts or combined. In the last case, users can browse the entire office area without interfering with the flows of the logistics area (truck and goods).