KOLMIHOPEN - aotu architecture sarl.KOLMIHOPEN - aotu architecture sarl.KOLMIHOPEN - aotu architecture sarl.KOLMIHOPEN - aotu architecture sarl.KOLMIHOPEN - aotu architecture sarl.KOLMIHOPEN - aotu architecture sarl.KOLMIHOPEN - aotu architecture sarl.

KOLMIHOPEN

KOLMIHOPEN - aotu architecture sarl.
info program R&D center, Labs, Offices
location Bessé-sur-Braye, FRANCE
developer KOLMIHOPEN
architect aotu architecture office
surface 12 545m2(SDP)
budget -
schedule concept 2021

 

desc.

The KOLMIHOPEN – Granite project is part of a plan to reclaim and develop an industrial site steeped in history. The project will take place in one of the most imposing buildings of this complex: more than 100m long, 40m wide and culminating at 24m in height. It also presents the characteristic of a concrete floor at +6m which corresponds perfectly to the industrial process of the planned new activity. If the appearance of the building is generally preserved, certain modifications have been made to the volume in order to meet the requirements of the renovation: – the central skylight, with a pitched roof, is removed: its structure being partly damaged – addition of guardrails (not visible from the ground plan) in order to meet the requirements of labor regulations concerning maintenance of the work. On the other hand, in the lower part of the main volume, we wanted to break with symmetry and open the volume towards the landscape. Thus, we have made the choice to free the interior volume from any constraint by placing the technical equipment, goods lift and emergency exits of the South gable outside. On the ground floor, benefiting from a comfortable height, are the office spaces which open onto a landscaped car park. To the north of the building are the raw materials supply areas which supply the industrial process and the storage areas from which expeditions depart. The facades are more closed, functional, but also very little visible from the surroundings of the project. The result is a building with a unique architecture: both sober and sophisticated, each gesture of which has been thought out as accurately as possible. But beyond its image, it is a functional, flexible, economical building that best respects the environment.