Pernod Ricard HQ. Shanghai, PR-CHINA

 

program HQ office
location Shanghai, PR-CHINA
developer Pernod Ricard
architect aotu architecture office ltd.
surface 2500 ㎡
budget -
schedule 2014

 

The project is clearly organized :
From the lift, visitors and staff access to the lobby area / all the area for REPRESENTATION by walking through the showroom area.
All the functions that welcome visitors are located on the south-west wing of the layout, people cannot access to the rest of the floor without security access.
The staff, including manager and director are working in the same open space that opens toward the outside to benefit from the stunning view of Shanghai xintiandi area and the maximum of natural light. These ensemble constitute what we call a TEAM or departments.
These teams, are seperated by various kinds of COLLABORATION AREA: these space are located at strategic location, not only they offer a great view, but also due to the shape of the building, these areas wouldn’t be efficient for workstations.
Collaboration room can either be enclosed for private discussion and brainstorming, or open to gather more people if needed.
Their foldable partition are made of glass panels not to block the veiw and narutal light from entering the space.
Each team is connected within another via the MAIN CORRIDOR. this loop line allow people to easily access to the entrances, fire escapes but also meeting rooms, copy areas storage, ie to al the AMENITIES.该项目平面布置很清晰:
无论访客还是员工从电梯进入接待大堂时都会经过所有的展示区.
所有为迎接访客设置的功能均位于平面的西南翼,他们没有门禁卡不能进入公司其余地方。
所有员工以及经理和主管都在开放区域工作,这里可以一览上海新天地的美景,享受充足的自然光线。这些整体构成了我们所说的团队或部门。
多个合作交流空间将这些部门分隔开:这些空间之所以被设置在这里不仅因为他们能提供很棒的办公室风景,同时也由于原建筑的形状使得这些区域不能有效用于办公区。
合作交流空间既可以封闭起来用于私人讨论和头脑风暴,或开放如果需要可以集合更多的人。
其可折叠隔断均采用玻璃这样不会阻隔风景及自然光线进入到整个空间。
每个团队通过主走廊与其他团队连接。这个循环线让员工轻松出入入口,消防通道,还有会议室,打印区,储存室等所有的辅助功能。