大邱古山图书馆

 

功能 图书馆
地点 大邱古山, 韩国
开发商 Daegu Metropolitan City
建筑设计 aotu建筑设计
面积 4500㎡
预算 7.800.000.000 KRW
时间 2012年09月

 

The design of the library after Daegu comes from a reflection based on four fundamental concepts: knowledge / education / culture and ultimately creativity.
– At the individual level, the knowledge are an ensemble of facts, feelings or experiences gained by experience or learning. This notion leads to a more global idea : culture that represent the total of the inherited ideas, beliefs, values shared by a group of people.
Therefore we defined a first conceptual axis : knowledge <–> culture
– Education refers to the act or process of acquiring knowledge led from the childhood the adult age and that aim to methodically develop a faculty. In our hyper technological society, perfect mastery of an expertise becomes necessary to explore new boundaries or to create new concepts.
Thus, We define a second axis of reflection saying that education leads to creativity and research : education <–> creativity
The new Daegu library draws its symbolism in the physical materialization of these two axes. People, converge at their intersection -the center of the library – placing the individuals at the heart of knowledge.
On the Master plan, the cross divides the site into 4 parts: courtyard or gardens recessed into the ground. This gesture allows us to design a lower building by implementing many of the functions into the basement. therefore, the Library will be better integrated not only within the neighborhood but also with the adjacent public park.
Nevertheless, these spaces located in the basement, such as the multipurpose room, auditorium or the lifelong study rooms, will benefit from views towards gardens and plenty of natural light.
The cross layout generates large spaces that are all opened toward the city. It creates a dialogue between the neighborhood and the Library that becomes an new gathering point, a landmark.
Inside the building, the cross organization allows to create a large atrium that will connect each floors with another.
The progression of the visitors in this space occurs in a vertical movement. Starting from the basement, a wide helical staircase leads first to the lobby ( ground floor / street level) and then to the upper floors. A motorized platform, located at the center of the stairwell, assists the disabled people in moving from floors to floors. Finally, a large circular sky-window provides the central space the maximum of natural lights.In conclusion, both the symbolic and shape of the Library reflects a desire to place people at the heart of our concept, the center of the building : the Daegu Library, is above all a place that enhance social encounter and knowledge sharing.