Owens Corning上海研发中心

研究与开发中心 5000m²
概念设计 2011年9月

 

program Research & Development Center 功能   研究与开发中
location Shanghai, PRC 地点   中国-上海
developer Owens Corning China Ltd. 开发商   Owens Corning China Ltd.
architect aotu architecture office ltd. 建筑设计   aotu建筑设计
surface 5 000m² 面积   5 000平方米
budget - 预算   -
schedule concept design Sept 2011 时间   概念设计 2011年9月

 

The central patio is one of the most important space in the office design part. it connects all the floors together as a DISTRIBUTION CORE :on the ground floor, the lobby and its exhibition area will be linked with the 2nd Floor collaborative area and other amenities (canteen, customer experience and training rooms)

 

 

Moreover, the central patio will create a feeling of space and provide the office area with the maximum of natural light. (A sky window could be installed on the roof to provide more light: optional)

 

 

Conceptually, the stair is a ribbon in motion reflecting the dynamism of Owens Corning.

From the ground floor, the visitors will enter through the reception area that is adjacent to an exhibition hall that is open toward the TP lab (large fire proof glass wall).From this space, it is also possible to have a look inside the newly created ‘Material Design Center.

The OC staff can access to the office part and to the lab directly from the exhibition area.

The circulation, shapes of the glass and materials on the ground were directly inspired by the ‘arc’ of the OC logo. The red color, is also a reference to OC corporate identity color and will help us design warm, friendly and dynamic working environment.

On the 2nd floor, the 2 most important functions are the Customer Experience and the Collaborative area.

The Customer Experience is directly accessible from the 1st floor and will be open toward the TS and TP labs.

The collaboration area act as a gathering point between the different programs: meeting rooms, training, customer experience, canteen…
It is a large space, freely arranged in order to act as a MULTIPURPOSE ROOM. From a lounge and warm atmosphere, it can turn into a reception area, and projection room for gathering, parties or client presentation.